אודות

אל״י – האגודה להגנת הילד (מלכ״ר) פועלת בישראל למעלה מ-40 שנה. אל״י מציעה מערך טיפול מסייע ותומך בילדים אשר חוו פגיעות מיניות, אלימות פיזית או רגשית, או סבלו מהזנחה הורית. כמו כן, אל״י מטפלת בקטינים אשר פגעו בילדים אחרים ותויגו על ידי מערכת המשפט כעברייני מין צעירים עם פוטנציאל גבוה לפגיעה חוזרת בעתיד.  

אל״י הנה העמותה היחידה בישראל אשר חרתה על דגלה את המחויבות להגנה על שלום הילד מפני כל סוגי הפגיעות, לרבות הזנחה הורית והתעללות רגשית על גווניהן השונים (״אלימות סמויה״ ״אלימות שקטה״). על פי השקפתנו, צורות אלימות שאינן מיניות או פיזיות בטבען אינן זוכות לתשומת-הלב הראויה. כתוצאה מחוסר מודעות בנוגע לעומק הבעיה ולהיקפה בקרב הציבור, ובשל הפניית משאבים בלתי מספקים למחקר ולמערכי הסיוע, מקרים רבים של פגיעה בילדים אינם מאובחנים ואינם מקבלים מענה ראוי. אל״י מאמינה כי זיהוי המצוקה של הילד או הילדה, והגשת הטיפול מותאם אישית להם, יכולים לסייע רבות בהתמודדות של נפגעי ונפגעות טראומה בילדות עם ההשלכות הנפשיות והגופניות, המיידיות ולטווח הארוך.  

זיהוי וטיפול נכונים יכולים להציל חיים ולקטוע את שרשרת הפגיעה הבין-דורית.

אנו מאמינים כי זוהי זכות בסיסית של כל ילד, או אדם מבוגר, הסובלים מטראומה לקבל סיוע מיידי וטיפול מקצועי ממושך ככל שצריך, ללא תקופת המתנה וללא תלות ביכולת כלכלית. בהיעדר אפשרויות מימון, אל״י מתחייבת לסייע בסבסוד התהליך. 

על פעילותנו - אז והיום

אל״י – האגודה להגנת הילד נוסדה בשנת 1979 על ידי דוקטור חניתה צימרין במטרה לחולל שינוי תפיסתי יסודי בנוגע להתעללות בילדים בתוך החברה הישראלית ולהעלות את סוגיית הילדים בסיכון על ראש סדר היום הציבורי. בתחילת הדרך, מקרים של התעללות נתפסו כתופעות שוליות בחברה היהודית-ישראלית, ומימדי הבעיה הוכחשו במידה רבה הן על ידי הציבור הן על ידי אנשי מקצוע. החל מאמצע שנות ה-80, הרבה בזכות הפעילות ההסברתית של אל״י – באותם ימים ארגון יחידי הפועל בתחום ההגנה על ילדים בסיכון – ניכר שינוי משמעותי ביחסה של החברה לאלימות במשפחה, בדגש על אלימות פיזית, המתאפיינת לרוב בגרימת חבלות גוף שאינן ניתנות להכחשה. משעה שעלה הנושא על סדר היום, המשיך הארגון במסע ההסברתי המאתגר אשר נמשך עד עצם היום הזה –  הגברת המודעות לכל אותן צורות של פגיעה בילדים הסמויות לעיתים קרובות מן העין הלא מקצועית: אלימות פיזית, מינית, רגשית, והזנחה הורית. 

בד בבד עם המודעות הגוברת בחברה הישראלית, וככל שהתבררו מימדי הבעיה, החל גם להתבהר המחסור המשווע בשירותי סיוע וטיפול לנפגעי טראומה. כבר מאמצע שנות השמונים, לצד המאמץ להביא לשינוי תודעתי וחוקי, לקחה אל"י על עצמה להציע מענה טיפולי מקיף ומקצועי לכל מי שסובל, או סבל בעבר, מהתעללות בילדות.

כיום, הארגון פועל במספר מישורים בעת ובעונה אחת:

המערך הקליני

כולל בתוכו גם מוקד פניות לעזרה ומחלקה מיוחדת המטפלת בצעירים שפגעו מינית בילדים אחרים 

יחידת המחקר

מבצעת מחקר אמפירי ותיאורטי

קמפיינים הסברתיים

מופנים לאנשי מקצוע כמו גם לציבור הרחב ולנבחרי ציבור

פעילות חינוכית

בבתי הספר ובמוסדות חינוך להגברת המודעות בכל הנוגע להתעללות בילדים בכלל, ופיתוח כלים לאבחון ומניעה בפרט

הכשרה מקצועית

עבודה מיוחדת בתוך קהילות סגורות כמו עולים, חרדים, ערבים, פנימיות, קיבוצים ועוד

הצוות / ההנהלה

הבסיס לשינוי טמון בניסיון רב-גוני ובמקצועיות

התמודדות עם הנזקים שנגרמו בעקבות התעללות בילד מצריכה גישה ל"ארגז כלים" גדול. טיפול שנמצא יעיל עבור ילד אחד אינו בהכרח מתאים לאחר. אנשי הצוות באל״י מגיעים ממגוון רקעים מקצועיים (למשל עבודה סוציאלית, פסיכולוגיה, פסיכיאטריה או ייעוץ חינוכי). בשל תחלופה נמוכה, הצוות שלנו הוא מן המנוסים בישראל בתחום הטיפול בהתעללות בילדים. חלק ניכר מהצוות פועל בארגון במשך שנים רבות ואף עשרות שנים. במהלך הכשרתם לעבודה נחשפים מטפלינו למגוון שיטות טיפוליות כגון טיפול פסיכו-דינמי, טיפול בעיסוק, באמנות, טיפול ביהביוריסטי (התנהגותי) וקוגניטיבי. המשמעות היא כי למטפלים שלנו יש מומחיות מיוחדת במינה וניסיון עשיר בטיפול בילדים ובמבוגרים הסובלים מטראומה כתוצאה מאלימות פיזית, מינית, רגשית, והזנחה הורית.