במהלך החיים אנו מתמודדים עם אתגרים וקשיים מורכבים, לעיתים כאלה המציפים ומביאים לקושי רב בתפקוד היומיומי. האתגרים רבים, ביניהם אובדנים שונים, גירושין, קשיים בזוגיות, קשיים אישיים, קשיים ביחסים עם הילדים, דיכאון, מתח, חרדה ועוד ועוד. 

בין שהקושי מאפשר תפקוד ובין אם לא, חוויות הכאב, התסכול והרגשות הקשים מותירים בנו את חותמם, בגוף ובנפש כאחד. 

אחד הכלים המומלצים והיעילים ביותר להתמודדות עם קשיים אלה, הוא טיפול רגשי

 

טיפול רגשי הוא טיפול המתמקד בנפש האדם וברגשות שעולים בו.  הטיפול נעשה ברובו באמצעות שיחה בו נערכת היכרות מעמיקה בין האנשים שמגיעים לטיפול (המטופלים) לבין המטפלים הרגשיים (הפסיכותרפיסטים, העובדים הסוציאליים והפסיכולוגיים). מטרת הטיפול היא אישית ומשתנה בהתאם לאדם הנמצא בחדר, אך ניתן לומר כי טיפול בכללותו מסייע לנו בויסות רגשי, שליטה ובחירה של אופן הפעולה שלנו כתגובה לאירועים, שיהוי ואיתור נקודות הקושי העשויות להציף מבעוד מועד, ומתן כלים חדשים להתמודדות. 

בטיפול נלמד לזהות יחד מתי אנחנו "מופעלים" על ידי סיטואציות שאמנם קורות בהווה, אך מקורן בהיסטוריה האישית והמשפחתית, בירושה הרגשית שעוברת אלינו מדור לדור, ויחד נלמד כיצד לנטרל מוקשים אלה, על מנת לאפשר לעצמינו בחירה וחופש פעולה גדולים יותר, המאפשרים התנהלות מיטיבה יותר, אשר מסייעת להשגת התפתחות בריאה יותר.

 

למי מיועד טיפול רגשי?

טיפול רגשי אינו מיועד רק לאנשים המאובחנים עם הפרעות נפשיות. טיפול הינו תהליך משמעותי ומיטיב, אשר יכול לסייע לכל אדם לשפר את איכות החיים הרגשית ולתת מענה לתחושות שונות וצמתים חשובים שעשויים ללוות אותו במהלך חייו. 

אם מצאת את עצמך בין השורות האלה, אנחנו מזמינים אותך לא להישאר עם זה לבד. 

בעזרת טיפול רגשי ניתן ללמוד על עצמנו, על רגשותינו, ועל המנגנונים העומדים מאחורי הבחירות שלנו, ובזכות התהליך המשותף אפשר ללמוד איך לחיות חיים מיטיבים יותר, חופשיים יותר, עם רווחה נפשית גדולה יותר ותחושת חופש פנימי. 

טראומה בעקבות פגיעה מינית (פיזית / ברשת)

טראומה מינית יכולה להוביל לפגיעה שבאה לידי ביטוי בכמה רבדים: ברובד האישי – מה אני חווה וכיצד הפגיעה משפיעה עלי; ברובד החברתי - איך אתפס ומה יחשבו עליי. והרובד השלישי האפשרי הוא פגיעה קולקטיבית, השתייכות בשל הפגיעה לקבוצה מסויימת, כמו לדוג' הנשים שנפגעו בנובה, אירוע גדול ומדובר שהן חוו ביחד. טראומה מינית יכולה להתבטא בפלאשבקים ובסיוטים, בזיכרונות קשים ומציפים, בקשיי שינה, ומן הצד השני בתסמיני הימנעות – חוסר יכולת ללכת לבד בלילה, אי יצירת קשרים עם בני המין השני, דריכות ובהלה. הפוקוס בטיפול בנפגעי טראומה משתנה לפי הצורך של המטופל/ת ורמת הפגיעות שלו/ה, כשהמטרות בטיפול בין היתר הן השבת השליטה, בניית הנרטיב של הפגיעה או החוויה הטראומתית, הפחתת השימוש במנגנוני הגנה לא יעילים (כגון הסתגרות, הימנעות וכו'), בניית אמון ב"עצמי" ובחוויית הכוח והיכולת להתמודד עם סכנות וחזרה לתפקוד נורמטיבי.  

חרדה, מתח ודיכאון

מצבי חרדה, מתח ודיכאון, לעיתים קרובות תלויים זה בזה ויכולים להתקיים בכפיפה אחת. חרדות והתקפי חרדה יכולים להופיע בכל שלב בחיים. התקף חרדה יכול להיות סביב אירוע משמעותי בחיים, או ללא הסבר רציונאלי, ויכולים להיות לו תסמינים פיזיולוגיים כגון נשימה מהירה, דופק מואץ, עלייה בלחץ הדם, לחץ בחזה ותחושה שעומדים בפני התקף לב. חרדות עשויות לבוא לידי ביטוי גם בדרך של הימנעות. כמו כן, עלולות להופיע בעיות שינה כגון קושי להירדם או יקיצות חוזרות בלילה. ביטוי נוסף הוא פוביות – פחד מדברים ספציפיים כגון טיסה, חיה, מקום. דיכאון יכול להתבטא בבכי בתדירות חריגה וללא טריגר נצפה לעין, תחושות של ייאוש ופסימיזם וכן הסתגרות והימנעות כגון קושי לצאת לעבודה או לאירועים חברתיים. תיתכן גם ירידה בתיאבון ובכלל בהנאות החיים. בדיכאון יכולים להיות מופעים של מחשבות או מחוות אובדניות (בצד הקיצוני). במקרים כאלו, ננסה לחפש את מקורות המתח ואי הנחת, נבדוק אופנים בהם ניתן להפחית ולווסת את רמות החרדה והמתח, ננסה לעמוד על הטיות החשיבה ולעבד את הרגשות הלא מובעים והמטען שעומד בבסיס החרדה והדכאון. כמו כן, ננסה למצוא דרכים ואופנים בהם ניתן לחוות שוב הנאה וסיפוק, כך שיתאפשר לחזור לתפקוד נורמטיבי ולשגרת חיים מספקת. 

דחק בעקבות משברי חיים (גירושין, אובדן ושכול)

על אף שהטבע האנושי מטבעו סתגלני ובעל כוחות התמודדות ומנגנוני הגנה, לעיתים אנו נאלצים להתמודד עם משברי חיים קשים ומאתגרים כמו למשל במקרים של אובדן, טראומה, אירועים בטחוניים, מחלה של בן משפחה ופגיעות מיניות. באופן טבעי מצבים אלו משפיעים על הנפש, ולכן יכולים להתבטא בעליית רמת החרדה והדחק. בפגיעה מינית הקושי יתבטא גם בתסמינים גופניים (כאבי גוף, כאבי ראש, עייפות מרובה, הקאות) ובמרוצת השנים התסמינים עלולים להפוך לפוסט טראומטיים כמו תסמינים התנהגותיים אשר יתבטאו בקושי להירגע ולהירדם, התפרצויות זעם, בכי רב, תנודות במצב הרוח, פלאשבקים. תיתכן גם הימנעות כמו קושי לצאת לעבודה, חוסר רצון לשהות בחברת אנשים, הירתעות ממקומות צפופים כגון אוטובוס ועוד. סימפטומים אלו עלולים להוביל לתחושה של חוסר אונים. במצבים אלו מטרות הטיפול הן להבין מה קורה לנו וממה זה נובע, לחבר אזורים מנותקים בגוף ובנפש כמו לדוגמה להבין כיצד מצבי דחק וטראומות הובילו להימנעויות מסוימות שכמו מפעילות אותנו. כמו כן, בטיפול ניתנים כלים לוויסות עצמי כגון הרפיה, שימוש באמנות, כתיבה, כלים של עבודה עם גוף-נפש (להרגעה מידית), לצד טיפול פסיכותרפי, שבו מעלים את הזיכרונות בצורה מדודה ושומרת, מעבדים אותם ומפחיתים מן המטען שהם טומנים בחובם כמו גם את השפעותיהם על התפקוד בחיי היום יום. 

התנהגות מינית לא מותאמת או פוגענית

התנהגות מינית שאינה מקובלת, אינה הדדית, ולא מתקיימת בגילאים או במסגרת מותרת ומוגדרת על פי החוק. התנהגות נחשבת ללא מותאמת או לפוגענית כאשר יש פערים בין הפוגע לבין הנפגע (פערי גיל, פערי סמכות, פערי מעמד חברתי). לעיתים מבוגרים מגיעים לטיפול בעקבות הפנייה של הרווחה או של בתי המשפט, ולעיתים באופן עצמאי כאשר הם חשים אי נוחות עם מיניותם או עם דחפים שמתמודדים עמם. בטיפול בהתנהגות מינית לא מותאמת או פוגענית נתוודע ל"מעגל הפגיעה" של המטופל (נכיר את הדחפים והפנטזיות שלו, את הטיות החשיבה שלו וכו'), נכיר את התפישות ומערכות הערכים שלו, נכיר את המנגנונים התוך נפשיים המפעילים אותו, את המצוקות שחווה ואת האופן שבו הן משפיעות עליו, ואף נתוודע ליכולת האמפטית שלו כלפי מושא ההתנהגות הלא מותאמת. לאורך התהליך נעשה עיבוד רגשי, התנהגותי וקוגניטיבי של אספקטים אלו עד שיובילו להפסקת ההתנהגות הפוגענית או הלא מותאמת וחזרה למסלול חיים נורמטיבי.

רוצים לקבל מידע נוסף על מבוגרים? נרשמים ממש כאן